Projekt Scenkostymer Teaterkungen

Jag har under årens lopp haft några roliga uppdrag för musikern och sångaren Stefan Andersson och hans historiska föreställningar/skådespel, bland annat Made in China och Flygblad över Berlin.

Inför hans nypremiär på Teaterkungen fick jag i uppdrag att skapa scenkostymer åt hela ensemblen på åtta personer plus sex ”statister” ur serveringspersonalen.

Under två och en halv månad arbetade jag febrilt med att få till kostymerna, det blev både Gustav III:s revolutionsuniform och Ekolsundsdräkt samt en robe a la Anglaise och två 1770-tals tredelade herrdräkter och tre lite enklare herrdräkter. ”Statisterna” fick uniformsmodell 1756 samt slängkappor och vita masker.

Premiären var den 19 januari 2024.

Projekt Tjörndräkt

Under hösten 2015 fick jag en förfrågan från ett par från Tjörn som tänkte ställa till med ett stort bondbröllop våren 2016. Deras tanke var att bära någon form av allmogeinspirerade dräkter. Jag föreslog då Tjörndräkten som kan bäras vid flera tillfällen än ”bara” bröllopsdagen och på den vägen blev det. 

Skjortan är sydd efter ett original av en brudgumsskjorta från Tjörnekalv, inv.nr. TJ 1453 Tjörns Hembygdsmuseum. Originalskjortan är spunnen, vävd och sydd av Oleana Carlsdotter på Tjörnekalv till sin blivande man Anders Berntsson i Kårevik inför deras bröllop 1810. Denna skjorta har det mig veterligen inte gjorts några mönster och beskrivning på tidigare. 

Särken är en rekonstruktion efter ett original, där endast överdelen finns kvar och denna är sekundärt ändrad. Särken är från Valla socken och finnas på Tjörns Hembygdsmuseum. 

Tröjan och byxorna är uppsydda efter original som kommer från Hagen, Hjälteby i Valla socken på Tjörn, inv.nr. TJH 119 Tjörns Hembygdsmuseum.  

Originalvästen kommer från Ekenäs i Stenkyrka socken på Tjörn, inv.nr. GM 18 346 Göteborgs Stadsmuseum.   

Livet som är vävt i krabbasnår är uppsydd efter original från gården Lind på Hakenäset i Valla, inv.nr. TJ 107 Tjörns Hembygdsmuseum. Kjol och förkläde är konstruktioner då det inte finns några original bevarade, endast beskrivningar i boupptekningar m.m. 

Normalt bärs en vegamössa till herrdräkten men det troligaste var att man bar en hög hatt till högtid och i kyrkan, därför har jag tagit fram en kyrkhatt som komplement till vegamössan. Inför bröllopet dekorerad med ett blomstermönstrat band. 

Projekt Bohus Elfsborghs Caroliner

Jag samarbetar sedan våren 2014 med Bohus Elfsborghs Caroliner i Göteborg, en militär-historisk ideell förening med tyngdpunkt på den svenska stormaktstiden 1650-1718. 

Mitt uppdrag är att ta fram nya uniformer till de olika truppslagen som finns inom föreningen. 

Utgångspunkt för uniformernas utformning och mönsterkonstuktion är de tre karolineruniformer som finns bevarade, Karl XIIs bevarade uniform och hertig Fredriks, sedermera Fredrik I, bevarade uniformsrock, på Livrustkammaren i Stockholm.  

Drakenhjelms bevarade uniformsrock  i Ludgo kyrka, Rönö församling utanför Nyköping. 

Karl XIIs uniform är komplett med skjorta, byxa,kamisol (ärmväst) rock, kappa, hatt, handska, värjgehäng och hatt. Fredriks bevarade plagg är byxa kamisol och rock. Rocken är, till skillnad från både Karls och Drakenhjelms rockar, fodrade med rött tyg. Endast skjorta, rock och hatt är bevarade av Drakenhjelms uniform. 

Jag har synat både Fredriks och Drakenhjelms uniformsplagg i sömmarna samt tittat närmare på Karls dräkt, dock med en glasvägg emellan. Grundkonstruktionen är den samma för alla tre uniformer med små variationer. Karl XII uniform är överlag av högre kvalitet både vad gäller tyg och skrädderi. 

En utmaning har varit att anpassa den historiska skärningen så att den passar moderna människors kroppshållning, som har ändrats en hel del, och ändå bibehålla plaggens historiskt korrekta skärning och karaktär. 

Med hjälp av materialförteckningar i original, originalplagg samt gängse mönsterkonstruktioner och skrädderitekniker från tiden har en manskapsuniform växt fram. Min förhoppning är att utformningen kommer så nära den historiskt korrekta skärning vi i dag kan komma i avsaknad av en manskapsuniform i original.