Projekt Tjörndräkt

Under hösten 2015 fick jag en förfrågan från ett par från Tjörn som tänkte ställa till med ett stort bondbröllop våren 2016.
Deras tanke var att bära någon form av allmogeinspirerade dräkter. Jag föreslog då Tjörndräkten som kan bäras vid flera tillfällen än ”bara” bröllopsdagen och på den vägen blev det.

Detta passade mig väldigt bra då jag redan påbörjat en genomgång med uppmätningar och dokumentation av de originalplagg som finns bevarade på Tjörns Hembygdsmuseum.

Min målsättning är att ge en samlad bild av de bevarade plaggen samt ge sömnadsmässiga beskrivningar och mönsterkonstruktioner i en publikation.

Skjortan är sydd efter ett original av en brudgumsskjorta från Tjörnekalv, inv.nr. TJ 1453 Tjörns Hembygdsmuseum. Originalskjortan är spunnen, vävd och sydd av Oleana Carlsdotter på Tjörnekalv till sin blivande man Anders Berntsson i Kårevik inför deras bröllop 1810.
Denna skjorta har det mig veterligen inte gjorts några mönster och beskrivning på tidigare.

Särken är en rekonstruktion efter ett original, där endast överdelen lär finnas kvar och denna är sekundärt ändrad. Särken ska vara från Valla socken och finnas på Tjörns Hembygdsmuseum enligt Bohusläns hembygdsförbunds dräktinventering 1979. Den har jag inte lyckats lokalisera ännu då inventarienummer är okänt. Mönster och beskrivning från Dräktbutiken i Gräfsnäsgården, Göteborg.
I Tjörns Hembygdsmuseum samlingar finns en liknande intakt särk, inv.nr TJ 114, som jag har mätt upp och dokumenterat.

Tröjan och byxorna är uppsydda efter original som kommer från Hagen, Hjälteby i Valla socken på Tjörn, inv.nr. TJH 119 Tjörns Hembygdsmuseum. Även dessa originalplagg har jag synat och dokumenterat samt gjort nya mönsterkonstruktioner.
Originalvästen kommer från Ekenäs i Stenkyrka socken på Tjörn, inv.nr. GM 18 346 Göteborgs Stadsmuseum.  Denna väst har jag inte sett i original, endast foto, utan förlitat mig på mönster och beskrivning från Dräktbutiken i Gräfsnäsgården, Göteborg.

– 

Livet som är vävt i krabbasnår är uppsydd efter original från gården Lind på Hakenäset i Valla, inv.nr. TJ 107 Tjörns Hembygdsmuseum. Kjol och förkläde är konstruktioner då det inte finns några original bevarade, endast beskrivningar i boupptekningar m.m.


Tröja och livstycke, originalplagg från museets samlingar

Normalt bärs en vegamössa till herrdräkten men det troligaste var att man bar en hög hatt till högtid och i kyrkan, därför har jag tagit fram en kyrkhatt som komplement till vegamössan. Inför bröllopet dekorerad med ett blomstermönstrat band.

Till damdräkten hör en bindmössa med stycke. Bruden bar dock kyrkans brudkrona dekorerad med blomsterkrans och sidenband.

Herrdräkten kompletteras med hängslen och för båda dräkterna flätade strumpeband. Silverknapparna, den så kallade bohusknappen, är nytillverkade av Silver Wijk (butik och smedja vid Valla kyrka) på Tjörn efter originaldräktens knappar som fortfarande är intakta.