Projekt Bohus Elfsborghs Caroliner

Jag samarbetar sedan våren 2014 med Bohus Elfsborghs Caroliner i Göteborg, en militär-historisk ideell förening med tyngdpunkt på den svenska stormaktstiden 1650-1718.

Mitt uppdrag är att ta fram nya uniformer till de olika truppslagen som finns inom föreningen.

Utgångspunkt för uniformernas utformning och mönsterkonstuktion är de tre karolineruniformer som finns bevarade, Karl XIIs, Fredrik Is samt Carl Wilhem Drakenhielms.

   1  Karl_XII_uniform    2  fredrik_I_rock    3  drakenhjalm_rock

1 Karl XIIs bevarade uniform på Livrustkammaren i Stockholm.
2 Hertig Fredriks, sedermera Fredrik I, bevarade uniformsrock på Livrustkammaren i Stockholm.
3 Drakenhjelms bevarade uniformsrock  i Ludgo kyrka, Rönö församling utanför Nyköping

Karl XIIs uniform är komplett med skjorta, byxa,kamisol (ärmväst) rock, kappa, hatt, handska, värjgehäng och hatt. Fredriks bevarade plagg är byxa kamisol och rock. Rocken är, till skillnad från både Karls och Drakenhjelms rockar, fodrade med rött tyg. Endast skjorta, rock och hatt är bevarade av Drakenhjelms uniform.

Jag har synat både Fredriks och Drakenhjelms uniformsplagg i sömmarna samt tittat närmare på Karls dräkt, dock med en glasvägg emellan. Grundkonstruktionen är den samma för alla tre uniformer med små variationer. Karl XII uniform är överlag av högre kvalitet både vad gäller tyg och skrädderi.


Till vänster provrock för storleksanpassning av skinnkamisol. Byxa och kamisol/ärmväst i sämskat älgskinn.

En utmaning har varit att anpassa den historiska skärningen så att den passar moderna människors kroppshållning, som har ändrats en hel del, och ändå bibehålla plaggens historiskt korrekta skärning och karaktär.

Med hjälp av materialförteckningar i original, originalplagg samt gängse mönsterkonstruktioner och skrädderitekniker från tiden har en manskapsuniform växt fram. Min förhoppning är att utformningen kommer så nära den historiskt korrekta skärning vi i dag kan komma i avsaknad av en manskapsuniform i original.

…………………………………………………..

Fem kompletta manskapsuniformer för dragoner är färdiga. Dessa består av kamisol och byxa av sämskat älgskinn samt grön uniformsrock i ull med gult foder och gula ärmuppslag.

…………………………………………………..

Nio kavallerirockar, en infanterirock samt tio skinnbyxor klara.

…………………………………………………..

    

Rock, byxa, kamisol och hatt i skarpt läge. Övrig utrustning från Bohus Elfsborghs Caroliner.

…………………………………………………..

Paraduniform för Fältöverste färdigställd inför Bohus Elfsborghs Caroliners resa till Wismar i augusti 2017.